Vand- og bølgeenergi
Grøn energi og fossile brændstoffer
Fossile brændstoffer
![]() kul |
---|
Først og fremmest slår vi fast at fossile brændstoffer er energireserver som har lagt i jorden i flere millioner år, som man kan udvinde og bruge som energi. Nede i jorden er organisk materiale blevet udsat for meget højt tryk, og derefter er blevet omdannet til fossile brændstoffer. Fossile brændstoffer består ofte af Brint (H) og kulstof (Kulbrinte), som nemt reagerer med Oxygen (O). (Når det reagerer, udledes der energi).
Landjordens forekomster af fossil brændstoffer er efterhånden blevet udnyttet, og derfor kan det betale sig at søger efter nye kilder (se vand- og bølgeenergi). Man har siden 1972, altså 39 år siden, boret efter olie i den danske del af Nordsøen. Forskere forudser at vi kun komme til at bruge flere fossiler brændstof hen imod 2030, stigningen bliver 50% de næste 15 år. Det skal ændres, både for miljøets skyld og så vi ikke løber tør for energi før 2050.
De fossile brændstoffer påvirker miljøet i den forkerte retning, ved at vi for det første: Vi tager alle de fossile brændstoffer fra jordens lag, og brænder dem af, og derfor kan jorden ikke nå at følge med og producere mere for det tager millioner af år at ’’fremstille’’. For det andet: Når vi brænder de fossile brændstoffer af, udleder vi massevis af CO2, som nedbryder ozonlaget og forsager global opvarmning.