Vand- og bølgeenergi
Vandenergi

Vandkraft har været meget afgørende for visse områder i verden, fx de gamle asiatere.
Eksempler på vandkraft kan findes langt tilbage i historien de første vandhjul stammer fra Vestasien fra tiden før Kristi fødsel.
Vandhjulet var også blevet brugt fra sen vikingetid op til nu, halvdelen af energiproduktionen i Norge er af vandkraft.
Hvis vandkraft skal udnyttes skal der sættes vandanlæg ved havets kyster.
Den største fordel ved vandkraft er, at man med en simpel teknik kan producere en stor mængde vedvarende energi med næsten ingen emission. Klimaforandringer er et af de vigtigste miljøspørgsmål i vores tid. I Sverige hvor størstedelen af vandkraften bliver produceret er man flyttet til vandenergi i stedet for fossile brandstoffer og Sveriges CO2 udslip er blevet markant mindre. Globalt ser det anderledes ud hvor 80% af den energi vi bruger er af fossile brandstoffer. Vandkraft er desuden let at kontrollere og vedvarende.
Hvis man ser omkring bølge- og vandkraft er det primært landende som Portugal, Storbritannien, USA og Danmark der kommer frem med de fleste spænende projekter.
Projekterne er dog stadig i en tidlig fase af udviklingen og i små antal.
I de seneste år er der dog sket en stor udvikling som har øget antallet af anlæg og forbedret teknologisk effektivitet og en positiv udvikling som forventes at forsættes.
Energistyrelsen har d. 1. september 2015 givet tilladelse til Danwec (Danish Wave Energy Center) til forundersøgelser i et område ved Hanstholm Havn, som ligger omkring Thisted i Nordjylland. Undersøgelserne skal bruges til at forberede et område til brug af bølgekraft.
Bølgekraft kan evt. også supplere vindmøllernes el produktion. Der findes mange hundrede koncepter til at udnyttelse af bølgeenergi.
De er stadig ved at teste nye anlægstyper. Et af problemerne er, at bølgekraft kræver store tekniske anlæg, som endnu kan være svære at styre. De skal lægges dér, hvor der er store bølger. Derfor skal de være ekstremt robuste. De skal f.eks. også kunne holde til kraftige storme og orkaner.
Men hvis man får knækket alle disse nødder, så mener eksperter, at vi i Danmark kunne få dækket 15% af vores nuværende elforbrug, hvis vi skabte en strækning med 150 bølgekraftanlæg i Nordsøen.