Vand- og bølgeenergi
Grøn energi og fossile brændstoffer
Vand- og bølgeenergi
![]() energi |
---|
Vi lukker alt for meget kuldioxid (CO2) ud i atmosfæren, så hvis vi ikke mindsker vores udslip, vil det med tiden vil det resultere i at vores ozonlag kollapser. Men hvad er grøn energi helt præcis? På listen under grønne energityper, er solenergi, vandenergi og vindenergi, sågar atomkraft, men efter kernenedsmeltningen i Tjernobyl, er folk blevet modstandere af energiformen.
Ideen med grøn energi, er at have så lidt forurening i vores luft som overhovedet muligt. Grøn energi udleder selvfølgelig også CO2, men slet ingenting sammenlignet med fossile brændstoffer, endda så lidt at det ikke skader miljøet. Jo mere CO2 vi udleder i atmosfæren, jo mere fremskynder det den globale opvarmning. (Den globale opvarmning er den opvarmning der sker i atmosfæren når solen kan bryde nemmere igennem ozonlaget, som ellers fungere som et skjold. Indlandsisen smelter, og får vandstanden til at stige 3 mm hvert år. I løbet af dette århundrede vil vandstanden have været steget imellem 17 og 59 cm.)
Men mange steder på jorden er det jo slet ikke muligt at bruge enten vand, sol eller vindenergi. Men for at løse dette problem, arbejder dygtige forskere på at opfinde et produkt, kaldet ’’Clean Coal’’ . (Man har siden 1979 arbejdet på at fremstille kullet, Clean Coal) som er en form for kul, der ikke udleder CO2. De sydlige lande udnytter solens varme og kræfter. På deres tage står der vand
beholdere, som solen varmer i løbet af dagen, eller på deres trafiklys, er der små solceller, som driver dem.
Danmark er et førende land i vindenergi udnyttelses industrien, fordi vi har så mange vindmølleparker (Tal fra 2010: De omkring 5000 hvoraf 368 af de vindmøller er placeret på havet, og vindmøllerne placeret i Danmark producerer 6,7 kWh hvert år. I 2009 brugte Danmark 34, 6 mia. kWh, hvoraf 19% af energien blev leveret af de danske vindmøller)
Når vi brænder fossile brændstoffer af, udsendes store mængder drivhusgasser som carbondioxid (CO2), Methan (CH4) og lattergas (N2O) til atmosfæren. Siden industrialiseringens start er atmosfærens indhold af CO2 steget voldsomt, og det er i dag det højeste i 30 mio. år.